Fekete Kandalló

Az elmúlt 10-15 évben, a többi elektronikai berendezéshez hasonlóan, az elektromos kandallók is egyre kedvezőbb áron váltak kaphatóvá. Az alapverziók relatív olcsók, és egy panellakásban vagy egy kis tetőtéri szobában, de egy hivatalos irodahelyiségben is igazi tűzhely varázsát képesek kelteni.

E-kandallókról bővebben

Elektromos kandalló

Az elektromos kandalló egy ventilátoros fűtőtest, mely általában több fokozattal rendelkezik. Termosztát segítségével választhatjuk ki, hogy hideg-, meleg-, vagy forró levegőt szolgáltasson.

Elektromos kandalló előnye

- Nem kell a gyújtós bekészítésével, vagy a hamu kitakarításával bajlódni,
- Elég megnyomni egy gombot és ugyanazt a hatást és látványt élvezhetjük, amit egy igazi kandalló nyújt, beleértve a kellemes meleget is,

Az elektromos kandalló igazán különleges darabja lehet nappalijának, lakásának, mivel amellett, hogy meleget ad, lakberendezési tárgynak is mutatós.

Választhatunk olyan típust is, ami kifejezetten falra szerelhető. Az elektromos fali kandalló lángeffektjeinek fényerejét is szabályozhatjuk, akár távirányítóval is.

Érvek és ellenérvek az elektromos kandalló kapcsán

Miért érdemes beruházni egy e-kandallóra, vagy miért nem?

Mellette

1.ok- NINCS beszerelési díj, lyukak a falban…
Egy elektromos kandalló esetén nincs szerelési díj, nincsenek lyukak a falban és nincs sehol éktelenkedő gázvezeték. Vásárlás után egyszerűen csak csatlakoztatni kell a konnektorhoz, és már működik is.
A későbbiekben sem igényel semmiféle további karbantartási munkálatot, nem kell odafigyelni, hogy mikor ég le a fa, sőt még a fa beszerzéséről sem kell gondoskodni, így tökéletesen illeszkednek a városi életstílushoz.
Ennél egyszerűbben talán már nem is lehetne fűtést és dekorációt egyszerre megoldani.

2.ok- Illúzió fahasábok, lángszimulációk
Az utóbbi évtizedben az óriási ütemben fejlődő technikának köszönhetően egyre tökéletesebb a hamis fahasábok és a lángok szimulációja.
A ledes megvilágításnak és a háromdimenziós megjelenítésnek köszönhetően teljesen természetes hatás érhető el, sőt a legtöbb modellben még füstszimuláció is található, hogy még inkább valósághű legyen az égés.

3.ok- Mindenhol elfér
Az elektromos kandalló olyan kis lakásokba és szobákba is ideális megoldás, ahol nehéz vagy teljességgel lehetetlen lenne szellőzést és kéményt biztosítani.

4.ok- Portabilitás
Egyszerűen kihúzzuk a konnektorból és magunkkal visszük oda, ahol éppen szükségünk van rá.

Beszerelésükhöz nem kell fúrni-faragni, nem kell nagy lakás átrendezés, sem utólagos festés.

5.ok- Számos változat létezik
Vannak TV tárolóval egybeépített elektromos kandallók is, melyek akármilyen bútordarabbal is felveszik a versenyt. A legtöbb változat távirányítóval szabályozható, állítható a láng és a fűtőteljesítmény.

Ellene

1.ok- Nem alkalmas egy teljes lakás felfűtésére
Fontos tudni, hogy az elektromos kandallók alacsony hőtermelő képességükből adódóan nem alkalmasak a lakás kizárólagos fűtésére. Ha csupán a fényhatást szeretnénk élvezni, az nagyon kevés áramot fogyaszt, viszont a hőt termelő motor fogyasztása jelentős, 1,5-2 kW óránként.

2. ok- Élettartamuk elég limitált, és meghibásodás esetén drága a javításuk
3.ok- Zajosak

Számos változathoz tartozik rendelkezik egy belső ventilátorral a jobb hőelosztás biztosítása végett, viszont ebből adódóan zajosabbak is ezek a kandallók.

4. ok- Áramkimaradás esetén nem működnek

Ilyen esetben nem lehet számítani rájuk alternatív fűtőeszközként.

5.ok A lángok mégsem egészen valódiak, és a parázsló fa illata is pótolhatatlan

Ha alaposan megvizsgáljuk az elektromos kandallók mellett és ellen szóló érveket, azt tapasztaljuk, hogy a pozitívumok javára billen a mérleg. Gondoljuk át alaposan, hogy milyen célra szeretnénk használni, és válasszuk a nem csak stílusban, de funkciókban is leginkább hozzánk illő elektromos kandallót.