Fekete Kandalló

Vidéket, de akár a városokat is járva egyre több szép kertbe botlunk. Ha az alap megvan, bővítsük hasznos és a szemnek is tetszetős kerti berendezéssel körletünket, mondjuk egy kerti kemencével.

Miért jó a kerti kemence?

Egy kis történet…
A kemence szó eredete a szláv kamenica-ból eredhet, melynek jelentése; köves.
Hajdanán a paraszti háztartások alapvető kelléke volt a kemence, melyben sütöttek, és télen fűtésre is használták.
Napjainkban, ha valaki ezt a szép hagyományt újjá szeretné kelteni, jobb, ha kertjében építi fel a kemencét.
Reneszánszukat élik a cserépedények
Ebben finom a töltött káposzta, a kolozsvári káposzta vagy akár a sólet, de különböző húsok is sülhetnek benne.

Emellett készülhet a kemencében:

- focaccia pizza,
- kenyér,
- cipó,
- kalács,
- kenyérlángos,
- langalló.

Extra igényeket kielégítő építmények

A határokat természetesen fantáziánk és pénztárcánk szabja meg.
Általában öntött samottból, azaz durvább, szemcsés agyagtípusból készülnek a kemencék, amihez grillsütő, üstház és munkaasztal is tartozik, nos, az igazság az, hogy itt leginkább egyéni ízlésünk és a kért munkafolyamat az, melyet meg kell fizetni, egy egyszerű és dicső műalkotás is lehet lehengerlő családunk számára. 
Tervezéstől a célig, melyek a kemence végleges beüzemeléséhez szükséges lépések?
1. Minden egyes épített kemence felhúzását érdemes mesteremberre bízni, mert elég sok a buktató, nem véletlen, hogy ez egy szakma.
2. Ha megvan a kemence, kiegészítők nélkül nehéz dolgunk lesz, ezért jó, ha beszerzünk tűzifatárolót, parázskihúzót, piszkavasat, szénvonót, valamint sütőlapátot. Létezik egy érdekes nevű eszköz, a kanta kocsi, ami fémből készül, hosszú nyele van, kampóban végződik és kerékkel is rendelkezik. Ez a furcsa eszköz az edények mozgatására való.
3. Ha megvannak a kellékek, jöhet a begyújtás. Nem ajánljuk a szintetikus grillgyújtókat, mivel vegyszereket tartalmazhatnak, ezek pedig ártanak az egészségednek és a kemencének is.
4. Olyan papírt használjunk a begyújtáshoz, amin kevés a festék.
5. Jó tüzelőanyag a száraz gally, a szalma, a kóró, a szőlővenyige, a napraforgószár, a kukoricaszár, a kukoricacsutka. A nedves fa szintén rossz választás, csak füstöl, nincs elég fűtőértéke.
6. Bánjunk csínján a felfűtéssel, inkább hosszabb ideig, de kisebb tűzzel égjen a láng.
7. A tüzet szénvonó lapáttal tudjuk arrébb mozdítani. A szénvonó lapát egy hosszú nyelű, trapéz formájú deszkadarab.
8. Ha meghúzzuk a szénvonót a kemence sütőlapján és szikrázik, akkor kezdhetjük meg a sütést.

Kezdődhet a sütés

A befűtött kemencében a parazsat a kemence egyik oldaláról néha húzzuk át a másikra, hogy falai egyenletesen melegedjenek fel, hiszen az adott ételt nem a láng vagy a parázs, hanem a kemence felmelegedett falából visszaáramló hő fogja megsütni.
Amíg lángol bent a fa, addig hagyjuk kissé nyitva a kemenceajtót, így a láng ívet ír le a belső térben, minden részt egyenletesen átmelegít.
Ha a kemence bemelegedett, kiszedjük a parazsat, a hamut pedig vizes permettel portalanítjuk, majd kisöpörjük.
A kemence ekkor készen áll a sütésre, be lehet tenni a kenyeret vagy más sütnivalót.