Fekete Kandalló

Ez egy rendkívül fontos szempont, hiszen a fűtési költség viszi a „rezsi” összetevőiből a legtöbb kiadást.
Ha egy kandalló takarékos, a rá költött összeg megtérülhet.
Ha használja, működik a megtakarítás, ha nem, akkor csak esztétikai szempontból funkcionál és sose térül meg a befektetett pénz.

Mitől lesz egy tűztér takarékos?

Egy kandalló akkor takarékos, ha hatékony.
Ha egy kandalló hatékony (hatásfoka magas), meleg lesz a lakásban. Kevesebb meleget füstöl el a kéményen keresztül, azaz nem az utcát fogja fűteni. A 80% hatásfok azt jelenti, hogy a tűzifában rendelkezésre álló energia 80%-át tudjuk hasznosítani.

Ha biztos akar lenni a jó hatásfokban, nézze meg a következőkben, hogy milyen technikai jellemzők utalhatnak magasabb hatásfokra. A minősítésen túl az alábbi technikai jellemzők utalhatnak magasabb hatásfokra:

• samott vagy kerámia égéstér,
• másodlagos, harmadlagos égési folyamatok,
• füstgyűjtő és az abban elhelyezett füstgázos hőcserélő,
• szimpla vagy dupla deflektor.

A legjobb kandalló a legjobban szabályozható

Az átlagos és a jó kandalló tűztérkonstrukcióit a megfelelő szabályozhatóság különbözteti meg.
A jó minőségű kandallótűztereknél a névleges teljesítményt tól-ig határokkal adják meg, (például 4-9 kW) ami azt jelenti, hogy 4-9 kW között fokozatmentesen beállítható a leadott teljesítmény a szabályozó karokkal.
A „rosszabb” minőségű kandalló az égési levegőszabályozó állásától függetlenül, mindig nagy lánggal ég. Ezekben a kandallókban a fa mindig gyorsabban ég el és hirtelen emeli meg a helyiség hőmérsékletét. A kandallóval fűtött helyiségből szauna lesz, a többi (a normál hőmérsékletű) helyiségben viszont hideg így a hőmérsékletkülönbség miatt fázni fognak.

A jó kandalló

- pontosan szabályozható, a láng erőssége a levegőszabályozó karok beállításának megfelelő,
- ha leszabályozzuk, kis lánggal ég, ha többlet levegőt adunk neki, azaz kinyitjuk a szabályzót, akkor a láng intenzitása is növekszik,
- a kandallónk, ha kell, lassan ég- hosszú órákig elnyújtva-, ha kell intenzíven, de mindkét esetben kéményveszteség nélkül.
- mindig annyi teljesítményt ad le, mint amilyen a beállítás értéke, azaz amennyit éppen igényel.

Az Ön otthona mennyi fűtést igényel?

Normál esetben annyit, amekkora az épület hő vesztesége, azaz annyit, ami ahhoz kell, hogy a hőmérséklet állandó és komfortos maradjon.
A legpontosabb szabályozású készülékek két külön szabályozóval rendelkeznek, így külön szabályozhatjuk a begyújtási fázist és a lassú égés intenzitását.