Fekete Kandalló

Miért fontos a helyszíni felmérés?

A helyszíni felmérés során mindig a helyszín adottságainak megfelelően és a hőigény pontos ismerete alapján kell választani tűzteret. Nem a külső méret, hanem az égéstér tényleges mérete a mérvadó. A nagyobb égéstér nagyobb teljesítményt is produkál. Vannak olyan tűzterek, melyeknek csak a frontfelülete nagy, maga az égéstere kicsi.
Vegyünk egy példát, ahol sem helyszíni felmérés, sem ideális tűztérválasztás nem történt, csak a külső megjelenésre és az esztétikai látványra hagyatkoztak:
’Egy ház nappalija 40 négyzetméteres, a ház szigetelése ideális.’ 
Az újonnan beszerelt kandalló teljesítménye magasabb, mint az egész épület hőigénye. Begyújtás után a kandalló égése szép, ám hamar túlmelegszik. Ennek azonban hosszú távon az lesz a következménye, hogy csak pislákolni fog a láng. Leszabályozott pislákoló égés esetén pedig tudjuk, hogy a tűztér hőmérséklete csökken.


A magas kandalló égéstér hőmérséklet azonban a jó működés alapja. A kandalló, az üveg és a kémény is kormos, kátrányos lesz, ha nem elég meleg a tűztér. Amikor kinyitjuk a kandalló ajtaját és lanyha tűz ég benne, teljesen befüstölheti a helyiséget. A kátrány előbb-utóbb meggyullad és a kandallóban, kéményben beindul egy rendkívül kártékony és veszélyes koromégési folyamat, ami akár épülettűzhöz is vezethet.

Helyesen kiválasztott kandalló

A helyesen kiválasztott (méretű, teljesítményű) kandalló esetén ez mind elkerülhető. Amennyiben jó a választás és a kandallóban képződő lerakódások a veszélyes szint alá csökkenek, nagyon szép lángképben lehet részünk és mindamellett, hogy biztonságos tüzelést biztosítunk pont olyan meleg lesz az adott helyiségben amilyet szerettünk volna.

Egy kandalló kulcsfontosságú szereplője maga a használója

Akármennyire is jó egy kandalló, akkor tudjuk kihozni belőle a maximumot, ha megfelelően használjuk.
Ha nincs korábbról tapasztalatunk kandallók és tűzterek tekintetében, beszerelés után szakembereink készséggel ismertetik Önnel a készülék használatát. Elsajátíthatja gyakorlatban kandallója szakszerű használatát, megismerheti a készülék hátulütőit és üzemeltetési technikáit. 

Mielőtt kiválasztaná a megfelelő kandalló tűzteret vagy kályhát otthonába, kérje bátran tanácsadásunkat, ahol:

1. Felmérjük helyisége adottságait,
2. Igényeit figyelembe véve a legmegfelelőbb tűzteret ajánljuk Önnek,
3. Szakembereink munkája és szakértelme is jelentősen hozzájárul a lehető legjobb kandalló kiválasztásához.