Fekete Kandalló

Sokunkkal előfordul, hogy a hordozható kályha kifejezés hallatán egy olajradiátor képe rémlik fel. Valójában azonban a hordozható kályha lényegesen eltér az olajradiátoroktól. Hogy mik is ezek a jellemzők? A következőkben ezeknek a tulajdonságoknak fogunk utánajárni.

A kályha tömege

A kályhák sosem lesznek a lakás azon objektumai, amiket kedvünk szerint ide-ode rakosgathatunk. A hordozható kályha és az olajradiátorok közötti első lényeges különbség a tömegük. A mobil kályha jóval könnyebb beépített társainál, azonban még mindig nem túl könnyű mozgatni.

A mobil kályhák hordozhatósága

A mobil kályhák nagy előnye, hogy nincsenek fix talapzathoz rögzítve, ami felújításkor vagy költözéskor nagyon jól jöhet a kályha tulajdonosoknak. Habár az ember valószínűleg nem újít fel vagy költözik olyan gyakorisággal, hogy komolyan élvezni tudja a kályha mobilitásából adódó előnyöket, azonban ezenkívül több pozitív tulajdonsággal bír ez a kályhatípus.

Kis helyen is elfér

A mobil kályhák relatív kisméretűek. Beépített társaikkal szemben a hordozható kályhák egész kis helyen elférnek,  s a kis méret ellenére találni egészen nagy teljesítményű darabokat közöttük. 

Kisebb füstelvezető rendszer

A hordozható kályha kis mérete kisebb füstelvezető rendszert is kíván. Egy kisebb keresztmetszettel rendelkező kéménynél egy mobil kályha nyújthat megoldást, amíg a nagyobb méretű beépített kályhák aligha rúghatnak labdába.