Fekete Kandalló
Fekete Kandalló
Fekete Kandalló

Fekete Dániel
Cserépkályha és kandalló építő mester

Minőségi kandallók és cserépkályhák tervezésével és kivitelezésével foglalkozom. A hosszú évek tapasztalata alapján a gyakorlatban jól bevált hazai gyártású öntvény vagy samott bélésű, illetve kiemelkedő minőségű, esztétikus francia öntöttvas tűztérbetéteket használok munkám során, így lehet a kandallók hatásfokát a maximumon kihasználni. A tűztérbetét a kandalló lelke, nélküle csak egy szép darab, ami nem a rendeltetését hivatott ellátni.

Így a hatásfoka akár a 80 % -ot is eléri, amivel egy 370 köbméteres helységet is fel lehet fűteni kevés tűzifa felhasználásával. A kandallók külső megjelenése is fontos számomra, ezért minőségi burkolóanyagokat használok, ami lehet márvány, mészkő, dísztégla, kályhacsempe, díszkő vagy amit megálmodott a kedves megrendelő. Keressen fel és találjuk ki együtt, milyen kandalló illik Önhöz a legjobban!

Fekete Kandalló

Termékek

Kandalló építés, Cserépkályha építés, kerti konyha építés az egész országban. Több tízéves szakmai múlttal a hátunk mögött, bátran állíthatjuk, hogy professzionális kiszolgálást tudunk nyújtani!
+36 70 263 33 94

A kandallós, kályhás fatüzelésre sokszor úgy gondolunk, mint a környezetre ártalmas fűtési módra, hiszen a fákat ki kell vágni, a gáz viszont csak jön a csőből. De mi a valóság?

A gázfűtés

Ha a gázfűtésre gondolunk, az juthat eszünkbe, hogy tulajdonképp tisztább az égése, mint a kandallóban, kályhában égetett fának, nem keletkezik szállópor, hamu, ez egyszerűen tisztább fűtési mód. A földgáz valóban nem büdösít, nem füstöl akkor sem, ha például a gáztűzhelyre gondolunk. Azonban, ha belegondolunk, a gázfűtésnek komoly ökológiai ára van. A fűtéshez használt földkáz kitermelése ugyanis - történjen az szárazföldön, vagy tengerben - óriási ipari tevékenységet igényel.

Gáz: a fűtőanyag kitermelése és szállítása

A gáz, mint fűtőanyag kitermelése olyan folyamatokat igényel, amelyek rendkívül káros hatással vannak a környezetre. A kitermelés helyszínén pusztítást eredményez, a beláthatatlan idő alatt keletkezett gáz pedig az ökoszféra által hasonlóan hosszú ideig nem is pótolható. A fűtésünkhez használatos gáz szállítása szintén fontos kérdés, ugyanis arról van szó, hogy amíg a gázkazánhoz érkezik, a gáz adott esetben sokezer km-t tesz meg. A föld alatti és a felszíni szállítás is nagy ipari munkát igényel. Ehhez még hozzá jön az az óriási energiamennyiség, amit a gáz szállítására használnak. Így, nagyobb léptékben észrevehetjük a gázfűtés más oldalait is.

Faűtés kandallóval, kályhával

Ha kandallóban, kályhában gyújtunk be, ugyan nagyobb füstöt látunk, de valójában sok szempontból környezetkímélőbb megoldást választunk a fűtésre. A fakitermelés nyilván árt a környezetnek, azonban az erdők ültetésével visszaáll a természet rendje. A fűtésre használt tűzifa szállítása által okozott kár elenyésző a gázzal szemben. Helyi erdőből termelik ki, a fatelepre, majd a vevőhöz kerül a fűtőanyag. A kamionos szállítás nem hasonlítható össze az országokat átszelő gázcsövekkel.

Fűtés fával a kandallóban, kályhában

Tehát, ha a fatüzelést választjuk, mint fűtési opciót, nem csak a kandallóban látható tűz szépségét, hangulatát, de a környezettudatosság elvét is választjuk. A kitermelt fa pótlásában van tapasztalatunk, az erdők telepítésében persze bőven van hová fejlődni. Végtére is a fűtésen, a kandalló melegén túl a fa az, ami a levegőnket tisztítja, felhasználja a CO2-t, ami az égés során keletkezik, ezzel egyféle egyensúlyra törekedve, friss levegőt adva.