Fekete Kandalló

Milyenek a külső levegőt használó kandallók? Milyen helyzetben érdemes ezt a megoldást választani? Mivel tud többet, mint egy hagyományos típus? A modern építésű otthonokba ez a korszerű kandallótípus igencsak jó megoldást nyújthat.

Oxigén, a kandalló működésének feltétele

A kandalló üzemeléséhez, tehát a tüzelőanyag elégetéséhez levegő, oxigén szükséges. A hagyományos, külsőlevegő-csatlakozással nem rendelkező kandallók a szoba légteréből nyerik az oxigént. Emiatt a levegő a kandalló használata közben fogy, tehát megfelelő szellőzést kell biztosítani a helyiség számára.

Kandallók a modern épületekben

A mai, korszerű épületek, házak építése kapcsán egyre fontosabb a minél jobban működő szigetelés. Így a nyílászárók, ablakok, ajtók szigetelése is olyan kialakítású, hogy se be, se ki ne engedje a levegőt és a hőt. Míg a régebbi épületeknél a szigetelés és a nyílászárók lehetővé tették, hogy a kandalló számára megfelelő szellőzés és oxigénutánpótlás álljon rendelkezésre, a modern házakra ez kevéssé igaz. Hogy egy jól szigetelt házba a mindennapi élethez elegendő levegő jusson, szellőztetés szükséges, ez azonban nem elég a kandalló megfelelő működtetéséhez.

Speciális, külsőlevegős kandallók a jól szigetelt otthonokba

Ha az égéshez igényelt levegő nem elegendő, az a tűz kialvásához, vagy rosszabb esetben a füstgáz a helyiségbe történő visszaáramlásához vezet. A helyzet optimalizálása érdekében a külső levegő használata szükséges, hogy a kandalló ne a szobából használja el az oxigént. A külsőlevegő-csatlakozással ellátott kandallók betétje összeköttetésbe kerül a külső levegővel, egy cső alkalmazásával. A kandalló tűzterének égéshez használt levegője így a szabadból biztosítható.

Külsőlevegő-csatlakozással rendelkező kandallók

Ezek a kandallók tehát akkor nyújtanak megoldást, ha modern építésű házba keresünk alternatívát. Így a szigetelés hatása is megmarad, és a kandalló is megfelelő oxigénhez jut, s biztonságossá válik a helyiség levegője.